zondag 1 juli 2018

Laurens Jz. Coster -- cv

De bijna 6500 abonnees van Laurens Jz. Coster krijgen al zo'n twintig jaar iedere werkdag een gedicht per e-mail, soms klassiek, soms eigentijds. Het archief vanaf 2010 vindt u in de zijbalk rechts. 

• Historie
In 1996 of 1997, net na de prehistorie van het internet, begon Marc van Oostendorp het Laurens Jz. Coster-project. Dat moest de Nederlandse tegenhanger worden van het al langer bestaande Gutenberg-project. Doel van beide sites was het gratis en voor iedereen beschikbaar stellen van klassieke literatuur in digitale edities. E-books had je toen nog niet, maar de werken waren online te lezen. (Gutenberg en Coster gelden allebei als uitvinder van de boekdrukkunst, dus dat verklaart de namen). De Gutenberg-site is nog steeds actief, de Coster-site is op non-actief gezet na dat de taak en doelstelling werden overgenomen door de onvolprezen Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, in 1999.

• Spinoff
In 1998 ontstond er een spinoff van het Coster-project: een e-mailservice die abonnees op werkdagen (gratis) van een gedicht voorzag dat afkomstig was van de Coster-site: dat waren dus altijd 'klassieke' gedichten, minstens honderd jaar oud. Al vrij snel werden er ook hedendaagsere dichters opgenomen, en later ook nieuwe gedichten uit pas verschenen bundels. De gedichtenmails bevatten als extra vaak links naar poëzie-gerelateerd nieuws, en een verwijzing naar het dagboekenblog So to Bed ('iedere dag een historisch dagboekfragment van dezelfde datum') .

• Extra
Af en toe is er ook een speciaal projectje: gastredacteurschappen van bekende dichters (Sasja Jansen, Ester Naomi Perquin, Anne Vegter, Hester Knibbe, K. Schippers e.a.) en vertalers (Paul Claes, Hans Boland) en anderen (Jacques Klöters, de redactie van poëziemagazine Meander), speciaal samengestelde downloadbundels van Ana Roelofs en Jürgen Smit, een unieke voorpublicatieserie van Chrétien Breukers, en sinds drie jaar de VSB-prijs-van-honderd-jaar-geleden-verkiezing, een verkiezing van de beste bundel van 100 jaar geleden.

• Nu
Coster gaat qua moderne toepassingen niet heel erg met de tijd mee: de mails zijn qua opmaak nog steeds behoorlijk basic. De keuze wordt inmiddels doorgeplaatst op de archiefsite (waar u nu bent), . op Facebook, en op het wetenschapsblog Neerlandistiek.nl. Omdat deze laatste site iedere dag een gedicht wilde, wordt er nu ook in de weekenden een gedicht uitgezocht. Maar de mailing is er nog steeds alleen op werkdagen. En is nog steeds gratis en voor iedereen. Inmiddels al twintig jaar.

• Prijs
In 2018 werd het Laurens Jz. Coster-project bekroond met de Visser-Neerlandia-prijs. In 2017 was er ook al een nominatie voor de Jan van Luxemburg-prijs.

3 opmerkingen:

  1. Ik maak elke dag nieuwsgierig de gedichte mail open!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met plezier abonneer ik mij op de coster-mails mijn e-mailadres is bertkuik51@gmail.com
    Ik verheug me op dagelijks een gedicht

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De eerste mail die ik iedere werkdag open. Ben er erg blij mee.

    BeantwoordenVerwijderen